+45 86 82 20 88 info@bango.dk

Træ-/alu vinduer eller plastvinduer (PVC-vinduer): Hvad skal man vælge?

I dag findes der et stort udvalg af forskellige typer af vinduer, og det kan altså være svært som et helt almindeligt menneske uden ekspertise inden for området at finde frem til, hvilke vinduer der er bedst for ens egen bolig, hvis det er tid til en udskiftning. I allerførste omgang er det allerede en svær beslutning at afgøre, om vinduerne overhovedet trænger til en udskiftning, eller om de kan nøjes med en behandling af træværket, en mindre udskiftning af selve glasset eller blot en udskiftning af tætningslisten.

Denne beslutning kan være ligeså svær at tage som at tage beslutningen om, hvilken type vinduer der skal i, hvis man skal foretage den helt store udskiftning. Er du i tvivl om, der skal foretages en mindre eller en større udskiftning, kan du dog få hjælp af fagfolk til at foretage vurderingen, så du ikke ender med at bruge unødvendige penge eller for meget energi på at gå og overveje. En ekspert vil vurdere dine vinduers holdbarhed og derefter tage beslutningen om vinduerne skal udskiftes. Er du så ”heldig”, at de skal det, kan han også vurdere, hvilken type vinduer der passer bedst til din bolig og dine behov.

Når han foretager sin vurdering, tager han hensyn til hvilket materiale, der vil passe bedst til huset – både så monteringen foregår ukompliceret, men vinduerne skal også gerne passe rent visuelt til resten af huset. De fleste fagfolk vil kigge grundigt på de vinduer, der sidder i huset i forvejen, da disse siges at være de vinduer, der rent arkitektonisk og propositionsmæssigt passer bedst til huset. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at læse på de gamle tegninger af huset for at vide dig sikker i, hvilke vinduer der passer bedst.

Hvilke typer vinduer findes der?

Som sagt findes der mange valgmuligheder inden for vinduer, hvilket gør din søgning efter de helt rigtige vinduer lidt mere uoverskuelig. Så her vil du få kendskab til tre typer vinduer, som der er gode at have et kendskab til. Dette vil være med til at styrke dig i din vurdering af, hvilke vinduer du bør investere i.

Trævinduer

Du kan først og fremmest vælge at investere i de såkaldte trævinduer, som har den fordel, at du køber et materiale, som både er et klassisk og naturligt produkt. Trævinduerne er ofte lavet af fyrretræ, som ligeledes giver dine vinduer et rigtigt flot look. Ved montering af en aluminiumsliste kan du forbedre træets levetid og beskytte det mod vand og fugt i bunden af listerne på grund af de ofte fugtige vejrforhold her i Danmark. Mange mennesker vælger at montere trævinduer, hvis de skal foretage en renovering af deres vinduer, da det som sagt ser godt ud og generelt er det klassiske valg.

 

Træ-alu vinduer

Du kan også vælge at investere i de moderne træ-alu vinduer, der ligeledes er medvirkende til at give dig et vindue i et klassisk design. Denne type vindue har dog også den fordel, at de kræver minimal vedligeholdelse, da vinduerne ikke skal males, hvilket et trævindue ofte bliver på et eller andet tidspunkt i sin levetid. Træ-alu vinduer er opbygget på den måde, så du får alu vinduer udvendigt, men du får samtidig den klassiske træramme indvendigt. Denne type vinduer bliver ofte monteret i nybyggerier eller hos den husejer, der finder det attraktivt, at vinduerne ikke kræver den helt store vedligeholdelse. Træ-alu vinduer er det moderne valg, og de giver et andet indtryk end f.eks. trævinduerne. Træ-alu vinduer monteres derfor sjældent på gamle bygninger, hvor de ikke passer ind grundet det moderne design.

Træ/alu vinduer er den dyreste løsning, men er absolut en overvejelse værd, da fordelene opvejer den lille merpris.

 

Plastvinduer (PVC-vinduer)

Plastvinduer som også kaldes PVC-vinduer er ligeledes et tilbud til husejeren, der ikke ønsker at bruge tid og energi på at vedligeholde sine vinduer. Elementer i plast anbefales specielt til de områder, hvor det ikke er oplagt at montere trævinduer grundet en høj fugtighed. Det kan være særligt fugtigt ved kyst – eller skovområder, og her vil trævinduerne dermed ikke have en chance for at overleve i længere tid. Dog er træ-alu vinduer en god idé her, da aluminium og salt siges at være en god kombination. Derudover kan man også bruge plastvinduer til dette formål, da plastvinduer har en glat overflade, og det bliver ikke påvirket af hverken vand eller salt. Ligeledes har plastvinduer den fordel, at de er modstandsdygtige overfor svamp og råd, og du skal derfor heller ikke bekymre dig om eventuelle skadedyr.

Plastvinduer er absolut det billigste valg i forhold til træ- og træ/alu vinduer. De nyere designs har fjernet det klodsede udseende, som tidligere kendetegnede plastvinduer og er derfor absolut en overvejelse værd.

 

Hvilken type bolig ejer du?

De forskellige typer vinduer har altså hver i sær nogle fordele, som gør dem attraktive at montere i din nye bolig. Dog handler det i høj grad om, hvordan din bolig ser ud samt hvilken type bolig, som du ejer. Er din bolig beliggende i et fugtigt område, er det dårlig idé at investere i trævinduer, men er din bolig af ældre udseende, vil det ligeledes ikke klæde bygningen at få monteret plastvinduer, da det vil ødelægge husets ellers fine og klassiske udtryk.

Du kan altså som husejer komme til at løbe ind i nogle problemer, når du skal vælge hvilken type vinduer, som du ønsker at investere i. Dog er hjælpen på vej, hvis du ønsker at tage nogle professionelle folk med i dine overvejelser og din endelige beslutning. Hos Bango står vi klar til at hjælpe dig med at tage det helt rigtige valg i forhold til dine nye vinduer.

At vælge vinduer kan være en stor proces, som kræver en helt speciel baggrundsviden, som du måske ikke føler, at du er i besiddelse af. Dog skal dette ikke være medvirkende til, at du får monteret de forkerte vinduer, og du skal heller ikke føle dig presset til at vente med udskiftningen. Hvis du kan se, at dine vinduer kræver en udskiftning, er det nemlig bedst at få det gjort med det samme. Når du først har foretaget udskiftningen, er det en beslutning, som du ikke vil komme til at fortryde. Nye vinduer af høj kvalitet har nemlig nogle afgørende fordele, som du vil komme til at værdsætte i din hverdag, og din bolig vil blive et bedre sted at være for både dig og din familie.